Födelsedagspresent

Min 40-årsdag närmade sig med stormsteg. Min hustru hade ett flertal gånger frågat mig vad jag önskade. Lättmetallfälgar till bilen tyckte jag var en bra ide. Hon suckade och ifrågasatte hur kul det var. Men jag var ganska säker på att få igenom detta. Samtidigt hade två av mina grannar tagit ut sina motorcyklar ur garagen i vårsolen. Då jag för ett tiotal år sedan var ivrig MC-åkare var min avundsjuka stor. Jag försökte dölja den och förespråkade även en MC fri zon i kvarteret. Mina grannar bara flinade och undrade vilka fälgar jag skulle ha på Volvon.
Så blev det pingsthelg. Vi hade varit på kalas dagen innan och jag var och hämtade barnen. När jag kommer hem står hustrun på trappen med en packad väska. Jag får inte ens gå ur bilen utan vi vänder och kör ut ur staden. När vi har kört ca en halvtimme säger hustrun:
- Ta fram tidningen i ryggsäcken. Jag fiskar i ryggsäcken och får fram en tidning full med customhojar. På framsidan sitter det en lapp: "slå upp sidan 72". Sagt och gjort när jag får fram rätt sida sitter där en ny lapp. "Grattis på födelsedagen" står det på den. Jag förstod ingenting. Under lappen är det en stor bild på en VN 1500 Classic. Efter några sekunder blir hjärncellerna överens och jag utbrister:
- Har du köpt en MC ???? Hustrun flinar och nickar. - Vi är på väg och hämta den nu, säger hon. När vi efter ytterligare en stund kommer fram till Tidaholm, och firman Custom MC, kliver jag ur fortfarande omtumlad. Där står underverket. En 1500 classic 97:a. En provtur senare och jag är såld.
- Är den OK ? undrar hustrun. Jag bara flinar och affären är ett faktum. Hem resan är en dröm inledningsvis och efter en timme ett helsike. Min bakre kroppsdel har domnat bort, det var ett tags sen man körde så långt på hoj. Innan jag startade hemresan ringde också en av mina grannar och frågade om jag var nöjd. Då började allt gå upp för mig.
Väl hemma får jag veta hur allt gått till. Bakom min rygg har hustrun och mina MC åkande grannar letat hoj över större delar av vårt land. Efter många mail och telefonsamtal hittade de vad de sökte. Samtidigt har de haft otroligt roligt åt mina krav på MC fri zon, vilket jag genast drog tillbaka, och mina blivande fälgar. De sistnämnda är fortfarande slitna fälgsidor i plast.
- Vi ville hitta en hoj var värdig din ålder och längd, sa de. Undrar vad symboliken är då det är en av de "fetare" hojarna på marknaden.
Det mest beundransvärda med det hela är dock allt jobb hustrun lagt ner samtidigt som hon lyckats med att hålla det hemligt för mig. Hon har på kort tid lärt sig allt om vridmoment, kubik, märken etc.
Så nu ser jag med tillförsikt fram mot 50-årsdagen, vad kan det bli då.....
Även hustruns 35-årspresent nu i höst är klar, hon får själv välja vilka fälgar som vår Volvo ska ha !


Vid pennan
L-G Sundgren
Kristinehamn